مرگ مغزی

مرگ مغزی

مرگ مغزی

مرگ مغزی چیست؟ آیا تاکنون واژه مرگ مغزی را شنیده‌اید؟ مرگ مغزی از شایع‌ترین دلایل و علل مرگ انسان‌ها می‌باشد که طی آن مغز به طور کامل عملکرد و قابلیت‌های خودش را از دست خواهد داد، یعنی همزمان که فرد تنفس می‌کند و دیگر اعضای بدنش سالم هستند، مغز کاملاً از کار افتاده و قادر به هیچ گونه عملکردی نیست. در چنین حالتی با توجه به شرایط عمومی بیمار و درصد مرگ مغزی پزشک متخصص راه حل مناسب را در پیش می‌گیرد که یکی از آنها اهدا کردن اعضای مختلف بیمار به دیگر بیماران می‌باشد، چون احتمال بازگشت این افراد به زندگی معمولی بسیار نادر است. در این مقاله مرگ مغزی را بررسی می‌ کنیم.

آشنایی با مرگ مغزی

گفتیم که مرگ مغزی از شایع‌ترین دلایل و علل مرگ انسان‌ها می‌باشد که طی آن مغز به طور کامل عملکرد و قابلیت‌های خودش را از دست خواهد داد.  Brain death هنگامی رخ می‌دهد که شخص فعالیت‌های مغزی خودش را به طور کامل از دست داده باشد و تنها با برخی دستگاه‌های حمایتی به زندگی مصنوعی خودش ادامه می‌دهد. زندگی مصنوعی یعنی اینکه فرد بدون وجود این دستگاه‌ها هوشیاری نداشته و نتواند نفس بکشد. این بیماری در بین پزشکان به نام مرگ ساقی مغز نیز شناخته می‌شود. آن دسته از افرادی که دچار  Brain death شده اند، در واقع به لحاظ قانونی متوفی محسوب می‌شوند که هیچ گونه شانسی جهت ادامه زندگی و بهبودی ندارند. در بسیاری از مواقع از اعضای مختلف بدن این افراد برای نجات دادن جان بیماران دیگر استفاده می‌کنند که به آن پیوند عضو گفته می‌شود که البته در چنین شرایطی گیرنده عضو باید بتواند رضایت خانواده متوفی را به دست بیاورد.

علت مرگ مغزی

مرگ مغزی که معمولاً به علت عدم اکسیژن رسانی و خون رسانی به قسمت مغز اتفاق می‌افتد، علل زیادی می‌تواند داشته باشد که شایع‌ترین این دلایل عبارتند از:

  • ایست قلبی، یعنی زمانی که اکسیژن به مغز نرسیده و قلب از تپش می‌افتد.
  • سکته مغزی، یعنی زمانی که خون رسانی به مغز افراد مسدود شده یا به طور کامل قطع خواهد شد.
  • لخته شدن خون یعنی انسداد پیدا کردن رگ‌های خونی که طی آن گردش خون مسدود یا کاملا مختل می‌ شود.
  • حمله قلبی یعنی مواقعی که فرایند خو نرسانی به قلب افراد به طور کاملاً ناگهانی مسدود خواهد شد.
  • ضربه شدید به سر در مواقعی مانند تصادفات
  • وجود تومور مغزی
  • خونریزی مغزی
  • عفونت‌ هایی مانند آنسفالیت

 

علت مرگ مغزی

علائم مرگ مغزی

برای اینکه تشخیص دهیم فرد به Brain death مبتلا شده است یا خیر، حتماً باید علائم مختلفی توسط پزشک معالج بررسی شود که این علائم عبارتند از:

  • زمانی که فرد بیهوش است و نمی‌تواند به برخی محرکات بیرونی پاسخ درستی بدهد، از جمله عدم پاسخ‌دهی مناسب چشم ها به سیگنال‌های محرک
  • عدم پاسخ دهی بیمار به سیگنال درد
  • در دست داشتن شواهدی مبنی بر آسیب دیدن جدی و شدید به مغز
  • وابستگی بیمار برای ضربان قلب و تنفس به دستگاه‌های حمایت کننده

به بیانی اختلال تنفسی که در چنین حالتی با بروز مرگ مغزی به وجود می‌آید، موجب می‌شود که بیمار بدون کمک دستگاه نتواند به درستی نفس بکشد، در چنین حالتی قلب بدون کمک گرفتن از دستگاه‌های تنفسی تنها حدود یک ساعت می‌تواند کار کند.

در صورت مشاهده علائم سریعا با شماره تلفن آمبولانس خصوصی تماس حاصل نمایید.

تفاوت مرگ مغزی با کما

مرگ مغزی معمولاً به لحاظ علمی و بررسی کردن جوانب متفاوتی با حالت‌های دیگر از جمله کما و بیهوشی متفاوت است، کما مانند خواب بسیار طولانی و عمیق می‌باشد و تفاوت این نوع بیهوشی با خواب واقعی به این شکل است که حرکات بیرونی بدن قادر به هوشیار کردن و بیداری مغز نیستند، اما با وجود چنین شرایطی بیماری که به کما رفته است، همچنان زنده می‌باشد و احتمال بهبود یافتن آن وجود دارد.

حتی گاهی Brain death با مشکلی مانند وضعیت نباتی پایدار در بدن بیمار اشتباه گرفته می‌شود که این حالت نیز با  Brain death یکی نیست، یعنی وضعیت نباتی پایدار به این حالت است که شخص برخی از قابلیت‌ ها و عملکردهای مغزی بالاتر خودش را از دست داده باشد، اما هم چنان ساقه مغز سالم است، هیچ گونه آسیبی ندیده و بدن به بسیاری از عملکردهای ضروری از جمله ضربان قلب و تنفس ادامه می‌ دهد. پس شخصی که دچار حالت نباتی شده باشد، زنده قلمداد خواهد شد که حتی با گذشت زمان امکان بهبود یافتن آن وجود دارد. اما  Brain death حالت بسیار شدیدی می‌باشد که فرد مرده تلقی خواهد شد و همانطور که گفتیم بدون کمک گرفتن از دستگاه‌ های حمایتی حتی نمی‌تواند نفس بکشد.

میزان سطح هشداری در مرگ مغزی

سطح هوشیاری در بیماران مبتلا به مرگ مغزی یکی می‌باشد، چون آنها نمی‌ توانند هیچ گونه از عملکردها و قابلیت‌ های مغز را انجام دهند، حتی نمی‌ توانند به برخی از محرکات بیرونی واکنش درست نشان دهند، یعنی بدون کمک گرفتن از دستگاه تنفسی تنفس و ضربان قلب آنها نیز از کار خواهد افتاد. متداول‌ ترین سیستم جهت درجه‌ بندی سطح آگاهی در افرادی که به  Brain death مبتلا شده‌اند درجه هوشیاری می‌ باشد. سطح هوشیاری ۳ در این افراد به این معنی است که بیمار نمی‌ تواند به هیچ گونه حرکات بیرونی یا صداها واکنش نشان دهد.

متاسفانه بیماری که مبتلا به  Brain death شده است امکان بازگشت ندارد، چون مغز به طور کامل قابلیت و عملکرد خودش را از دست داده است، به این ترتیب به مرور زمان دیگر اعضای بدن این فرد از کار افتاده و مرگ فرد را رقم می‌زند. در بیش تر مواقع این بیماران از یک هفته الی یک ماه زنده هستند، اما پس از گذشت ۳۰ روز قلب آنها نیز عملکرد خودش را از دست می‌دهد.

 

میزان سطح هشداری در مرگ مغزی

مرگ مغزی و اهمیت خدمات آمبولانس

مرگ مغزی یک وضعیت بحرانی و غیرقابل بازگشت است که نیاز به مدیریت و مراقبت‌های ویژه دارد. در چنین شرایطی، خدمات آمبولانس خصوصی می‌تواند نقش بسیار مهمی ایفا کند. این خدمات به دلیل داشتن تجهیزات پیشرفته و تیم‌های پزشکی متخصص، می‌توانند بهترین مراقبت‌ها را به بیمار ارائه دهند و انتقال سریع و امن به مراکز درمانی تخصصی را تضمین کنند. آمبولانس خصوصی همچنین امکان انتقال بیماران بین بیمارستان‌ها یا از خانه به بیمارستان را به صورت فوری و با کیفیت بالا فراهم می‌کند، که در موارد اضطراری مانند Brain death می‌تواند تفاوت بزرگی در نتیجه درمان ایجاد کند. از این رو، استفاده از خدمات آمبولانس خصوصی در مدیریت و رسیدگی به موارد مرگ مغزی از اهمیت بالایی برخوردار است.

نتیجه‌ گیری

در این مقاله مرگ مغزی را بررسی کردیم. گفتیم که  Brain death از دلایل شایع مرگ و میر در بین انسان‌ ها می‌ باشد که ممکن است بر اساس بیماری‌ ها و حوادث مختلفی مانند تصادف رخ دهد که طی آن مغز عملکرد خودش را از دست داده و هیچ گونه علائم حیاتی در آن وجود ندارد به طوری که نفس کشیدن و ضربان قلب این فرد با استفاده از دستگاه‌ های حمایتی انجام می‌ شود. در سایت آمبولانس خصوصی آرمان با موضوع مرگ مغزی و دلایل بروز آن بیش تر آشنا شوید.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۹ از ۵
از مجموع ۸۰ رای

آخرین مطالب