حتماً برای شما هم اتفاقی افتاده که احتیاج داشتید سریعتر خود به مرکز درمانی برسانید یا اطرافیانتان دچار حادثه شدهاند و احتیاج مبرمی به فوریتهای پزشکی داشتهاید. آمبولانس خصوصی، نقش مهم و موثری در انتقال بیماران و ارائه خدمات پزشکی اضطراری دارد. در سالهای اخیر، استفاده از آمبولانسهای خصوصی به دلیل سرعت، کیفیت خدمات و راحتی بیشتر برای بیماران، رو به افزایش بوده و در بین کاربران محبوبیت بیشتری دارد. آمبولانسها با تجهیزاتی متنوع و تیمهای پزشکی حرفهای توانستهاند پاسخگوی نیازهای مختلف بیمارستانها، کلینیک، بیماران و مصدومین باشند. در ادامه مطلب، انواع آمبولانسهای خصوصی را معرفی کرده و ویژگیهای هر یک جداگانه توضیح خواهیم داد.
اهمیت آمبولانس خصوصی چیست؟
قبل از آشنایی با انواع آمبولانس بهتر است اهمیت استفاده از آمبولانس خصوصی را بدانیم. آمبولانس خصوصی به خودروهای ویژهای اطلاق میشود که توسط شرکتهای خصوصی برای ارائه خدمات پزشکی و انتقال بیماران به کار گرفته میشوند. تجهیزات پزشکی آمبولانس پیشرفته و استاندارد بوده و کادر درمانی آنها مجرب و متخصص در زمینههای مختلف هستند.
آمبولانس خصوصی هیچ گونه محدودیتی برای ارائه خدمات در موارد اورژانسی یا غیر اورژانسی نداشته و دامنه خدمت رسانی آنها وسیع است. در خودرو آمبولانس، دستگاههای احیای قلبی، اکسیژن و سایر وسایل ضروری برای مراقبت از بیمار وجود دارد. طبق بررسیهای انجام شده از نظر کاربران، زمان پاسخگویی و کیفیت خدمات در مواقع غیر اورژانسی بهتر از آمبولانسهای دولتی است. از مهمترین خدمات آمبولانس خصوصی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتقال بیماران به بیمارستان و برعکس
- خدمات مراقبت خانگی
- خدمات ویژه برای افراد دارای نیازهای خاص
انواع آمبولانس خصوصی کدام است؟
تفکری که اکثر مردم از آمبولانس خصوصی دارند این است که تمامی آمبولانسها یک هدف را داشته و تنها یک نوع آمبولانس در اختیار مراکز است. در حالی که آمبولانس خصوصی به چند نوع مختلف تقسیم میشوند و هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. در جدول زیر انواع آمبولانس خصوصی را معرفی کردن وظیفه هر کدام را جداگانه توضیح خواهیم داد.
انواع آمبولانس نام لاتین توضیحات
آمبولانس معمولی Basic Ambulance آمبولانس معمولی برای انتقال بیماران غیر اورژانسی طراحی شده و مجهز به تجهیزات اولیه پزشکی مانند ابزار احیا و اکسیژن هستند و توسط تکنسینهای اورژانس یا پرستاران اداره میشوند.
آمبولانس پیشرفته Advanced Life Support Ambulance – ALS تجهیزات پزشکی آمبولانسهای پیشرفته مجهز تر هستند و کادر درمان آن متشکل از پزشک یا پرستار با تخصص بالینی است. آمبولانس اورژانسی برای درمان بیماران در شرایط اورژانسی و پیچیده استفاده میشوند.
آمبولانس هوایی Air Ambulance آمبولانس هوایی شامل هلیکوپترها یا هواپیماهایی بوده و برای انتقال بیماران از مناطق دور افتاده یا در مواقع اضطراری استفاده میشوند. تجهیزات پزشکی آنها کامل بوده و تیم پزشکی مجرب و متخصص هستند.
آمبولانس ویژه نوزادان Neonatal Ambulance آمبولانس ویژه نوزادان به طور خاص برای انتقال نوزادان و کودکان طراحی شدهاند. آنها تجهیزات ویژهای برای مراقبت از نوزادان دارند که مهمترین آنها کابین گرمکنهای مخصوص و دستگاههای مانیتورینگ هستند.
آمبولانسهای خدماتی Non-Emergency Ambulanc آمبولانسهای خدماتی برای انتقال بیماران به مراکز درمانی در شرایط غیر اورژانسی، مانند مراجعه به کلینیکها یا بیمارستانها استفاده میشوند. البته بیمارانی که نمیخواهند به کلینیک و بیمارستان مراجعه کنند و دوست دارند بر منزل تحت درمان باشند میتوانند از آمبولانسهای خدماتی کمک بگیرند.
آمبولانسهای مخصوص بیماران خاص این آمبولانسها برای بیماران با نیازهای خاص، مانند بیماران معلول، آلزایمر، روان پریش یا افرادی طراحی شدهاند که به مراقبتهای ویژه نیاز دارند.
تجهیزات و امکانات انواع آمبولانس خصوصی چیست؟
آمبولانسهای خصوصی به تجهیزات و امکانات مختلفی مجهز هستند تا کادر درمان، خدمات پزشکی و انتقال بیماران را به بهترین شکل به بیماران و مصدومین ارائه دهند. تختهایی که در کابین عقب آمبولانس نصب شدهاند، قابلیت تنظیم ارتفاع و شیب را دارند. تخت و برانکارد را میتوان به صورت زاویهدار نیز تنظیم کرد. همین امر باعث میشود تا بیمار به راحتی بر روی آن دراز کشیده و احساس خستگی و درد نداشته باشد.
کادر درمان برای جلوگیری از افت هوشیاری بیمار باید علائم حیاتی آن را مدام بررسی کند، برای این کار احتیاج به دستگاه مانیتورینگ دارند. دستگاه مانیتورینگ، علائم حیاتی نظیر ضربان قلب، فشار خون، و سطح اکسیژن را به صورت تصویری به کادر درمان نشان داده و در صورت تغییرات ناگهانی آلارم خطر ا فعال میکند. آنها به تیم پزشکی کمک میکنند تا وضعیت بیمار را در طول انتقال تحت نظر داشته باشند.
در بیماریهای قلبی یا ضربههای مغزی گاهی بیمار دچار ایست قلبی یا قطع تنفس میشود. برای جلوگیری از این مشکل در آمبولانس خصوصی کیتهای احیا وجود دارد. کیتهای احیا شامل تجهیزات ضروری برای انجام اقدامات احیا مانند موارد زیر است:
- دستگاههای شوک الکتریکی (AED)
- ماسکهای تنفسی
- لولههای تراشهای
- اکسیژن و سیستمهای تهویه
کپسولهای اکسیژن و تجهیزات مربوط به آن، امکان تأمین اکسیژن برای بیماران نیازمند را فراهم میکنند. سیستمهای اکسیژن رسانی به طور خودکار یا دستی قابل تنظیم است. در آمبولانس، داروخانه کوچک نیز وجود داشته و شامل داروهای ضروری برای کنترل درد، آنتیبیوتیکها، داروهای قلبی و موارد اورژانسی دیگر است. از دیگر تجهیزات مورد نیاز در آمبولانس خصوصی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برانکارد و صندلیهای چرخدار برای انتقال بیماران به صورت ایمن و راحت
- چراغهای LED و نورپردازی داخل آمبولانس
- سیستم ارتباطی مانند رادیو و تلفنهای بیسیم برای ارتباط با بیمارستانها و مراکز درمانی
- کمک های اولیه شامل بانداژها، گاز، چسب زخم و تجهیزات اولیه
- دستگاههای تصویربرداری مانند اولتراسوند در آمبولانسهای پیشرفته
- دستگاههای تست قند خون و فشار خون
کلام آخر
در این مقاله به معرفی انواع آمبولانس پرداخته و اهمیت استفاده از آمبولانس خصوصی را گفتیم. همچنین در مورد تجهیزات مورد نیاز در آمبولانس مواردی را اشاره کردیم. وقتی شما یا یکی از اعضای خانوادهتان دچار حادثه شد، بهتر است بلافاصله با مرکز درمانی و فوریتهای پزشکی تماس گرفته و از آنها درخواست آمبولانس داشته باشید. کادر درمان آمبولانس تخصص و تجربه کافی در این زمینه داشته و با توجه به مشکل شما اقدامات پزشکی لازم را انجام خواهند داد.